Manou Gallo – Official website | women band | bass | percussions | afro groove | fusion | funk | blues

Manou Gallo : swingend voorbeeld voor de Afrikaanse vrouw | Oneworld.nl – 01-03-2010

Muziek is belangrijk in het dagelijks leven van de Ivorianen, maar de kunst van het muziek maken is in Ivoorkust in de regel iets voor mannen. Muzikante Manou Gallo doorbrak die regel en spettert nu wereldwijd van het podium. Komende maand treedt ze op in Nederland.

Het stereotype beeld van Afrikanen die swingende muziek maken, lijkt ook te gelden voor Ivoorkust. “Alles is gerelateerd aan muziek – tradities, maar ook gewoonten in het dagelijks leven,” vertelt de Ivoriaanse muzikante Manou Gallo, die deze maand optreedt in Nederland. Dat betekent echter niet dat iedereen in Ivoorkust goed muziek kan maken. Muzikanten nemen deze rol op zich en in de regel zijn dat mannelijke muzikanten. Manou Gallo liet zich echter niet tegenhouden door die regel.

“Ik was acht jaar toen ik begon met drummen,” vertelt Manou Gallo. “Ik had toen nog nooit les gehad, ik begon gewoon.” En sindsdien is de energieke Ivoriaanse niet meer gestopt. Momenteel heeft ze haar woonplaats Brussel, waar ze sinds 1997 verblijft, tijdelijk verlaten voor een tour met de Nederlandse slagwerker Lucas van Merwijk.

Voorbeeld
“Drummen is in Ivoorkust eigenlijk verboden voor vrouwen, het wordt gewoon niet gedaan,” aldus Gallo. Haar dorpsgenoten keken dan ook vreemd op toen het kleine meisje achter de grote drums kroop bij een begrafenisceremonie. De geplande drummer kwam niet opdagen en Manou zag haar kans schoon. “Iedereen schrok en riep stop, stop!”, lacht Manou. “Maar ik ging door, mede door de steun van mijn oma. Daardoor ben ik nu de eerste vrouwelijke soloartiest uit Ivoorkust.”

In die functie kan zij nu als voorbeeld dienen voor andere Ivoriaanse, of zelfs Afrikaanse, vrouwen. “Er waren wel vrouwen die ‘iets’ met muziek deden, maar dat waren meestal organisatorische dingen. Laatst belde een meisje me, om te vertellen dat er nu ook vrouwelijke leerlingen zijn op de muziekschool in Abidjan. Er komt dus verandering. Mensen hebben veel respect voor me.”

Begin
Na haar spontane optreden, was de interesse in Manou gewekt. Via de burgemeester van Divo kwam ze al op haar twaalfde terecht bij de band Woya, waar ze gitaar en bas leerde spelen. Daar ontmoette ze ook Marcellin Yacé, haar grote voorbeeld en ‘spirituele vader’, en de man die haar haar eerste basgitaar gaf. “Ik kende al die bekende basgitaristen niet, ik kende alleen Marcellin. Hij heeft mij de muziek geleerd.”

Als bassiste van Zap Mama reisde ze vanaf 1997 zes jaar lang de wereld rond en veroverde zo haar plekje op het internationale toneel. Manou neemt haar voorbeeldfunctie serieus: “Ik kom uit een arm gezin en ik heb een lange weg afgelegd. Op die weg heb ik veel mensen ontmoet, onder andere mensen met goede instrumenten. Ik wil die mogelijkheid nu ook bieden voor anderen, door projecten op te zetten voor kinderen die niet veel kansen hebben.”

Music Machine
Met Lucas van Merwijks Music Machine tourt Manou Gallo deze maand door Nederland. Manou combineert Afrikaanse muziek met westerse invloeden en zingt in Frans, Engels en Dida talen. “We zullen op de tour zowel muziek van Manou spelen, als eigen composities van de Music Machine,” aldus een enthousiaste Lucas van Merwijk. “Het zullen in elk geval spetterende optredens worden.”

1 Mar 2010 | Press |

 

© Manou Gallo

Flux RSS Manou Gallo | Flux RSS photos